Blog o výrobě, strojích a nástrojích

Práce na třetím pouzdře bohužel postupují pomaleji, než bych si přál. Pouzdro je momentálně sešité, vyprofilované a ve fázi barvení. A zatímco čekám, až uschne barva, šel jsem se dnes projít do lesa. Jen projít, pro trochu klidu a duševního i fyzického zdraví. Nicméně při této příležitosti jsem (možná) našel relativně unikátní materiály na výrobu...

Dvě pouzdra ze tří jsou konečně hotová a dnes tedy kratičké povídání o procesu jejich barvení a finišování.

Bohužel jsem s prací nepokročil tak, jak bych si přál, protože se mi jiné povinnosti neustále pletou pod nohy, ale práce na všech třech pouzdrech začaly a trošku pokročily.

Než začnu dělat kožená pouzdra k novým nožům, rozhodl jsem se si vyrobit pár nových razidel na kůži.

Scrimshaw

15.01.2024

Scrimshaw je jméno pro techniku zdobení kostěných předmětů rytinou. V Galerii výrobků je k vidění holínkový nůž zdobený rytinou hlavy jezevce. A i tyto nové nože jsou zdobeny zvířecími motivy, i když v jednom případě motivem zvířete bohužel vyhynulého.

Neplánoval jsem dva týdny pauzu, ale tak nějak se přes svátky sešly okolnosti a to v pauzu vyústilo. A dnes pokračuji, kde jsem posledně skončil – montáží kostěných střenek na nože.

Práce na brusce jsem dokončil do stavu, kdy je opět použitelná, takže jsem se mohl opět věnovat práci na nožích.

Tento týden se objevil problém s mou bruskou a tak jsem sem musel věnovat jeho řešení. Konkrétně šlo o to, že při vysokých rychlostech bruska hodně vibrovala a ložiska koleček dostávala hodně zabrat a poměrně rychle se opotřebovávala.

Nehotové

04.12.2023

Zima začala náhle a řádně, všechno je pod čtvrt metrem sněhu a mrzne. Takže práce na výhni jsem prozatím pozastavil, protože bych jí stejně nemohl vyzkoušet. Místo toho jsem vzal pár již delší dobu hotových čepelí a hodlám z nich udělat hotové nože, dokud ještě je možné dílnu vytopit na snesitelnou pracovní teplotu, abych následně mohl zalézt do...